Utbildning inom trädgårdsdesign

Trädgårdsdesign

Trädgårdsdesign måste ses som ett drömområde för den som gillar kreativitet och att skapa praktiska lösningar. För att jobba som trädgårdsdesigner krävs kunskap inom ett antal områden. Växters biologi är en viktig punkt då man bör känna till vilken som jord vissa plantor föredrar, om växten trivs i skuggan eller sol. I vissa fall kan kunskap om specifika växters skötsel även hjälpa då detta är viktigt att kunna förmedla och anpassa detta till kund, exempelvis om kunden önskar en lättskött trädgård. En trädgårdsdesigner skall även kunna anpassa upplägget av trädgårdsplatsen efter kundens budget.

Utbildning inom trädgårdsdesign

Trädgårdsdesign är utbildningsområde som återfinns på flertalet gymnasier, högskolor och yrkeshögskolor. Utbildningar på gymnasial nivå återfinns på flertalet naturbruks-gymnasium i Sverige. Sedan finns det även ett antal friskolor med inriktning trädgård. På vissa skolor går det dock inte att köra en utbildning inom bara trädgård utan ämnet berörs som en del av en generell naturbruksutbildning.

Eftergymnasial utbildning inom trädgårdsdesign återfinns också på flertalet skolor i Sverige. Här kan man välja mer specifikt vad man vill studera. Det finns utbildningar inom alltifrån förvaltning och utveckling av park och tätortsnära natur, till trädgårdsmästarutbildningar.

När du sedan gått klart utbildningen och skall söka jobb finns det vissa saker som kan vara bra att hålla koll på. Exempelvis kan det krävas körkort för att få anställning, då detta underlättar ditt arbete. Vanligtvis innefattar detta bara b-körkort men att ha c-körkort (för lastbil) kan vara en stor merit. Det finns även ett antal föreningar tänkta att underlätta arbetet. Exempelvis Svenska Trädgårdsdesigners, som är en fristående förening och branschorganisation. Dessa jobbar för att öka kvalité och kompetensutveckla sina medlemmar inom området. För att få gå med i sådana föreningar kan dock vissa krav ställas, exempel på sådana är två års yrkeserfarenhet, goda kund- och anläggarreferenser samt av fackmän granskade arbeten, dokumentationer och ritningar.